Wednesday, April 28, 2010

AWAN DANIA ; SATU PENGALAMAN INDAH DENGAN NLP ?


Mencapai Impian Bersama Dania

Oleh : Mohd Mustaqiim Asmuji
(NLP Practitioner (NFNLP-USA)

Satu perkara yang amat menyeronokkan semua orang apabila dapat menjawab soalan " What Do You Want ?" Soalan ni adalah soalan paling asas dalam kehidupan kita selaku seorang manusia.

Jika kita dapat jawab persoalan "What Do You Want ?", maka kita akan mudah menjawab persoalan
" Bagaimana anda ingin mencapai apa yang anda nak ? "

Inilah yang berlaku dalam cerita Awan Dania. Dania merupakan INSAN KERDIL & BRUTAL SECARA FIZIKALNYA akan tetapi memiliki SEMANGAT dan JIWA YANG BESAR. Dia tahu ape yang dia nak ?

Ya, sudah tentu kerana dari seorang insan yang bekerja di bahagian bagasi, akhirnya mencapai satu tahap yang amat mengkagumkan semua orang. Dia dapat menjadi FB dan juga ditawarkan sebagai In-House Trainer untuk Trainee FB Firefly.


Dania sewaktu masih menjadi insan kerdil di bahagian bagasi tempat dia bekerja.

Siapa sangka sekelip mata sahaja, Dania berupaya mencapai impiannya. Sebenarnya banyak teknik NLP yang digunakan oleh Dania hingga dia jadi MELETOP di tempat kerjanya. Antara teknik NLP yang digunakan oleh Dania untuk mencapai apa yang dia nak adalah :-

Model Well Formed Outcome.

Model (WFO) ini membolehkan Dania mengarahkan perhatiannya pada HASIL yang dia INGINKAN melalui DERIA ; LIHAT, DENGAN & RASA.

Terdapat soalan-soalan yang digunakan oleh Dania bagi membentuk dan mencapai MATLAMATNYA SECARA POSITIF untuk menjadi FB iaitu :-

1- Apakah yang DANIA mahu ?

Sewaktu ayahnya bertanya pada Dania, Betul ke Nia nak jadi FB dan terbang ke Angkasa ?
Nia menjawab , Ya ! Itu impian yang saya nak ayah. Nia nak terbang ke Angkasa.". Secara tanpa sedar, dia mengelurkan perkataan YA dan menjawap persoalan "Apa yang dia mahu ?"

2- Apakah yang DANIA ingin ubah ?

" Sewaktu dia diterima bekerja sebagai FB, banyak perubahan yang dilakukan olehnya dari aspek tingkahlaku, pergaulan dan sebagainya. Ini diterjemahkan melalui kekaguman Dania pada salah seorang tenaga pengajar beliau yang sentiasa menonjolkan perwatakan yang baik. Hingga Dania menjadikan tenaga pengajarnya itu sebagai ROLE MODEL. Dania mengambil corak tingkahlaku tenaga pengajarnya untuk dimodellingkan pada diri hingga berjaya. Teknik ini di dalam NLP disebut sebagai NEW GENERATOR BEHAVIOUR.

3- Apakah yang DANIA ingin lakukan ?

" Terima kasih En. kerana menerima saya untuk menjadi FB. Saya akan lakukan kerja ini dengan sebaik mungkin untuk diri saya dan juga syarikat ini"

Inilah kata-kata yang terkeluar dari mulut Dania, selepas dia ditemuduga oleh salah seorang penemuduga FB. Rupa-rupanya penemuduga itu adalah orang yang menegur dia ketika dia menunggu giliran untuk ditemuduga. Orang tua cakap pada dia " Jangan takut dik. Cuba tengok kat belakang adik, dekat kapal terbang tu ada tertulis " EVERYBODY CAN FLY". Ini adalah salah satu SEMANGAT yang menyebabkan Dania nak jadi FB dan mohon untuk jumpe orang yang boleh temuduga dia.


Transformasi Diri Dania Setelah Menjadi FB Yang Berkebolehan & Berketerampilan Di Syarikat Penerbangan FireFly

4- Apakah HASIL yang DANIA mahu capai ?

" Hasil usaha yang keras telah dilakukan oleh Dania untuk menjadi FB yang terbaik untuk syarikatnya. Hingga dia terpilih untuk menjadi Model Syarikat Penerbangan Firefly. Ini dibuktikan melalui temuduga yang dijalankan oleh Cik Safura bersama rakan-rakan supervisornya untuk pemilihan WAJAH BARU FIREFLY. ....Dan, tanpa diduga Dania terpilih menjadi IKON WAJAH BARU FIREFLY." Inilah HASIL (OUTCOME) yang Dania dapat daripada kesungguhan dia berkhidmat sebagai FB di syarikatnya."

5- Apakah MATLAMAT yang datang ke MINDA Dania ?

" Ya, ayah. Saya mahu jadi FB dan TERBANG KE ANGKASA". Secara tanpa sedar, Dania sudah menetapkan dan memutuskan apakah MATLAMAT yang ingin dia capai dalam hidup dia. Matlamat yang dia sebut itu dizahirkan secara SEDAR dan digerakkan melalui MINDA SEPARA SEDAR. Teknik VISUALISASI KREATIF juga digunakan oleh Dania saat dia menetapkan MATLAMATNYA untuk jadi FB dan terbang ke angkasa."


Mencipta dan menjual FANTASI dengan REALITI , Terbang Bersama IMPIAN HAKIKI !

Ke lima-lima soalan diatas adalah soalan asas dalam NLP untuk mereka mencapai apa yang mereka inginkan. Inilah yang Dania gunakan untuk mencapai impiannya KE AWAN DANIA. Walaupun Dania adalah insan yang penuh dengan gaya KINESTETIK, tidak ada yang mustahil untuk dia menzahirkan MATLAMATNYA dengan GAYA KINESTETIK YANG TERPIMPIN DAN TERKAWAL. Dia mampu menerima kritikan orang dan apa jua cabaran yang berlaku hanya dengan menggunakan TEKNIK ATAU MODEL WELL FORMED OUTCOME NLP.

Jadikan cerita AWAN DANIA sebagai pencetus SEMANGAT untuk MENCAPAI APA YANG KITA IMPIKAN ! Syabas dan tahniah pada DANIA dan Penonton Cerita Awan Dania kerana anda berjaya MEMBUAT PILIHAN DAN KEPUTUSAN TERBAIK PADA WAYANG MINDA ANDA. Wayang Minda Anda Hebat kerana anda menonton cerita AWAN DANIA yang sarat DENGAN WELL FORMED OUTCOME. Inilah PENGALAMAN INDAH AWAN DANIA DENGAN NLP !

No comments:

Post a Comment