Wednesday, October 28, 2009

Komunikasi Canggih Dengan LAB ?


Khamis,29/10/2009 :Apa kata jika anda boleh meramal kelakuan seseorang dan kemudian dapat mempengaruhinya dengan hanya bertanyakan beberapa soalan sahaja dan kemudian mengamati apa yang diperkatakannya. Tidakkah itu menarik dan berguna kepada anda?
Jika anda inginkan satu kemahiran komunikasi luar biasa dan telah lama mencarinya anda patut memikirkan mengenai LAB Profile. LAB profile adalah satu kaedah komunikasi percakapan dimana anda hanya perlu mendengar apa yang diperkatakan, memahami corak (atau decode) apa yang sedang diperkatakan oleh klien anda dan kemudiannya memberikan respon sewajarnya mengikut caranya.

Dengan LAB profile anda akan dapat memahami corak-corak bahasa yang sedang diucapkan oleh seseorang kepada anda. Corak-corak ini akan memberikan rahsia mengenai kelakuan orang yang berinteraksi dengan anda.

* Jika anda terlibat dalam jualan dan pemasaran LAB Profile dapat meningkatkan keberkesanan komunikasi. Tidakkah anda mahu untuk menggunakan bahasa dan gaya koumnikasi yang boleh mempengaruhi berlipat ganda?
* Jika anda terlibat dalam memilih warga kerja untuk organisasi anda tidakkah anda mahu memilih warga kerja yang lebih tepat memenuhi keperluan anda?
* Jika anda seseorang komunikator atau penceramaha tidakkah anda mahu menggunakan perkataan dan corak bahasa yang boleh memukau audiens anda?
* Jika anda seorang "trainer" tidakkah anda mahu pelatih anda menerima saranan anda dengan lebih mudah?
* Jika anda seorang pengurus atau pemimpin organisasi tidakkah anda mahu komunikasi lisan dan bukan lisan anda menjadi berkesan samada dalam kumpulan, antara satu dengan satu ataupun sewaktu mengendalikan mesyuarat?

LAB Profile adalah sebahagian dari "Words That Change Minds" (Perkataan yang Mengubah Minda" yang dikembangkan oleh Shelle Rose Charvet.Dalam LAB Profile ada 14 kategori Meta-Program (anda patut ketahui jika anda seorang NLPer) yang digunakan dari sejumlah 60 program meta. Meta Program adalah penapis-penapis otomatik yang adalah dalam minda separa sedar kita bagi menapis segala stimulus yang masuk kedalam minda kita dan kemudiannya membentuk model dunia kita. Meta model bolehlah dikatakan penapis yang membentuk persepsi kita.

Dari 14 kategori Meta Program ini ianya dibahagikan kepada 2 kumpulan. Satu adalah ciri-ciri motivasi yang mendorong seseorang. dan satu lagi adalah ciri-ciri kerja yang menunjukkan kelakuan cara kerja seseorang.

Corak-corak yang diperkatakan bergantung kepada konteks tertentu. Bagi seseorang yang coraknya adalah dalaman atau introvert sewaktu dipejabat dia mungkin menjadi seorang "luaran" atau extrovert bila pulang kerumah. Pejabat dan rumah adalah dua konteks yang berbeza.

Bagi anda yang ingin mengetahu LAB Profile dengan lebih lanjut MTM Consultants akan menganjurkan satu program "Pengamalan Asas LAB Profile" (Basic LAB Profile Practitioner) dalam bahasa Melayu / Malaysia selama dua hari.

Dipetik dari laman akademinlp.com

No comments:

Post a Comment